pondělí 10. srpna 2015

Cestujeme- Hasištejn 2015

Výletní článek s překvapením...

Wikipedie pravý                                                                      
Hrad Hasištejn (německy Hassenstein) leží na české straně Krušných hor nad obcí Místo v nadmořské výšce 627 m n. m. Je jedním z nejstarších hradů severozápadních Čech, též rodištěm a sídlem významného aristokrata a humanisty Bohuslava Hasištejnského z Lobkovic. Od roku 1958 je chráněn jako kulturní památka ČR.

Původ Hasištejna není znám, na hradišti byly nalezeny stopy pohanského pohřebiště, což svědčí o velmi dávném osídlení. První písemná zmínka o královském hradu byla v Majestas Carolina ze 14. století, přestože na tomto místě je zmiňováno opevněné místo už ve století dvanáctém. Poskytovalo ochranu obchodní cestě mezi Kadaní a německým městemZwickau.

Je možné, že gotický hrad zde nechal postavit sám král Václav II. Od roku 1348 byl hrad v držení rodu pánů ze Schönburgu. Císař a králKarel IV. jim jeho držbu roku 1351 prodloužil i s panstvími Přísečnice a Schlettau. V jím vydaném zákoníku Majestas Carolina jej uvádí mezi královskými hrady, které panovníci nesmí prodat a zastavit jej směli nanejvýš na 9 let. Šumburkům hrad patřil až do roku 1412, kdy ho přenechali Jindřichu mladšímu Reussovi z Plavna. Ten se dostal do sporů s Václavem IV. a spolčoval se s loupeživými rytíři, se kterými přepadávali královské statky. Královské vojsko proto pod velením Mikuláše Chudého z Lobkovic hrad po dvouměsíčním obléhání dobylo a král Hasištejn ihned Mikuláši zastavil. Od roku 1421 ho Mikuláš získal jako dědičné korunní léno. Jeho vnuk, vzdělaný humanista Bohuslav Hasištejnský z Lobkovic, zde žil trvale od roku 1490 a nechal hrad výrazně rozšířit. Pak v něm založil jednu z největších knihoven českého království. Knihovna byla později přestěhována do Chomutova, kde roku 1598 shořela.

Hrad dále vlastnili různí příslušníci Lobkoviců a jeden čas i Šliků. Po konfiskaci majetku Jiřího Popela z Lobkovic vlastnil sedm osmin hradu císař Rudolf II. Roku 1606 je od něj koupil Linhart starší Štampach ze Štampachu. Po bitvě na Bílé hoře a během třicetileté války se majitelé měnili a stavba začala chátrat. V záznamech z roku 1622 byl hrad uváděn jako opuštěný. Na počátku 18. století zříceninu hradu nechal upravit Emanuel Karsch, postavil zde hostinec. Ten v roce 1976 vyhořel. Obě budovy hostince před požárem jsou zachyceny ve čtvrtém dílu seriálu 30 případů majora Zemana Hon na lišku jako Čadkova chata („Liščí doupě“). Nový, menší hostinec byl postaven v roce 1995. Je na něm pamětní deska, připomínající návštěvu J. W. Goetha v roce 1810.

Musím dodat že mimo areál zříceniny Hasištejn je věžička (nebo spíš skořápka věžičky) Moje zvědavost mi zavelela jít prozkoumat i ji, i když po příjezdu na parkoviště vás pohled na zříceninu ohromí, k mému zklamání slouží věžička mimo areál nejspíš jako turistický záchod:-D Jinak v areálu je několik míst která jsou ještě přístupná jako vyhlídková věž, nebo  kaple. V areálu je i restaurace kde se dá dobře najíst.

A kde je sakra to překvapení?:-D Na fotce níže, vybrala jsem ji jelikož si můžete povšimnout toho zvláštního světelného jevu, mohu přísahat že při vyfocení tam nic nebylo:-D a známky o tom že by tam strašilo nejsou, tak možná je to duch na výletě.


Žádné komentáře:

Okomentovat