pátek 4. září 2015

Cestujeme- Prachovské skály



Wikipedie pravý                 

Prachovské skály jsou skalní uskupení pískovcových útvarů různých tvarů, rozkládající se zhruba 5 až 7 km severozápadně od města Jičín, přírodní rezervace, součást CHKO Český ráj a oblíbený cíl turistů. Vznikly v období druhohor jako usazeniny na okraji moře.

Jsou zde archeologické nálezy dokazující, že lidé zde žili již v pravěku od doby kamenné. Celá oblast skal byla přírodní pevností slovanských kmenů, jen na několika místech doplněná valy. Uvnitř pak vznikala první sídliště.

V polovině 13. století zbudoval král Přemysl Otakar I. na jednom z čedičových vrcholů hrad Veliš a založil Velišské panství. O několik desítek let později se panství dostává do majetku Vartemberků a vznikají zde různé osady, koncem 15. století jsou zde jako majitelé uváděni Trčkové z Lípy. Na začátku 17. století majetek převzali Smiřičtí ze Smiřic, ovšem v roce 1625 panství převzali Valdštejnové a připojili jej k svému Frýdlantskému vévodství. Poté co bylo ve válkách panství rozvráceno, zanikly i osady ve skalách.
Nová etapa začíná v roce 1637, když panství získal plukovník Jindřich Šlik z hraběcího rodu Šliků s majetky v západních Čechách, který byl do panského stavu povýšen císařem Zikmundem. Rod Šliků vlastnil zdejší panství až do znárodnění v roce 1948.

Roku 1866 se v blízkosti skal odehrála jedna z bitev Prusko-rakouské války, kterou Prusové ač méně početní, vyhráli.

Od sklonku 19. století se skály staly cílem horolezců i turistů. V roce 1933 se staly státní přírodní rezervací.
V restitučním soudním řízení získala rodina Šliků v roce 1993 oblast zpět a začala zde provozovat služby související s cestovním ruchem. Návštěvnost veřejnosti je odhadována na 300 000 lidí ročně.

Skály byly zpopularizovány stejnojmennou písničkou Ivana Mládka.
Nyní jsou zde pro turisty vytvořeny dva prohlídkové okruhy. Turistická sezóna zde trvá od 1. dubna do konce října. Přístup do skal je zpoplatněn. Horolezci mají do skal přístup zdarma a mohou se pohybovat i mimo vyznačené cesty, musejí být ovšem členy ČHS anebo UIAA a toto členství musejí doložit při vstupu do skal. Ve skalách se nachází řada upravených, různě pojmenovaných vyhlídek. Uprostřed skalní oblasti se nalézá přírodní koupaliště Pelíšek.
Hrad Pařez - skalní hrad       

Na Prachovské skály jsem se chystala již delší dobu, a dočkala jsem se!:-) Na tomto místě jsem kdysi byla jako malá s maminkou na výletě, žel bohu si z toho nic nepamatuji takže jsem jela vlastně jako poprvé. Přímo na místě je snad všechno co potřebujete, od wc (které se samozřejmě platí, jako všechno ostatní) až po velkou restauraci a pár stánků a kiosků, docela jsem se divila že jsme nenarazila na obchod vietnamců, těch bylo na začátku Českého Švýcarska plno. Restauraci jsme samozřejmě navštívily, to bylo mé prvotní zklamání, ne že by vařily špatně, přítel si velmi šmakoval:-D, ale jestli jste vegetariáni a chcete se pořádně najíst a hranolky pro Vás nejsou tou správnou volbou tak máte smůlu, nevím jestli jsem tu smůlu měla právě já protože chod nebyl jako v klasické restauraci, ale jako ve školní jídelně, vyfasovali jste tác a na výběr bylo(výběr byl na školní jídelnu velký:-D) asi z 9ti jídel všechno české klasiky, od hovězího guláše až po svíčkovou a knedlo vepřo zelo, zachránil mě ten maličkatý salátek přesně jako ze školní jídelny, upřímně po prolezení asi 7km to byla jen slabá útěcha pro můj kručící žaludek, jinak na kase a u výdeje byly správné ženské žádné kakabusky, a tak jsem neměla sílu se ani já mračit. 

Jak to tak bývá jestli čekáte klid a odpočinek v lese, na to můžete zapomenout odevšad se ozývá vřískání uječených němců, sem tam se v křoviskách válí láhev, nebo plechovka, a pak ještě jednou ty němci (spíš německá mládež) která je značně nevychovaná (tady to není o moc lepší), na příkrých  skalních schodech jež jsme ještě s párem starších manželů pomaličku sešlapávali se naproti nám vyřítila banda německých spratků a vůbec je nenapadlo počkat až sejdeme, jelikož tam bylo jen jedno zábradlí, ne..prostě se pustily přímo naproti nám a normálně paní odstrčily od zábradlí (a to prosím vypadali docela slušně už starší kolem 17ti let!), no s paní jsme prohodily na pár nadávkách pro tu nevychovanou mládež a slezli jsme v klidu i zdravý zbytek.

Jinak vřele doporučuji, ale nejspíš někdy mimo sezonu (i když bych řekla že zrovna tam je sezona pořád:-D)

PS: omlouvám se za velké množství fotek:-D






A ještě jedna fotka kam jsem se nenápadně vetřela:-D

Žádné komentáře:

Okomentovat